Kraft Bank fosser frem på refinansiering av råtne lån

På kort tid har Sandnes-baserte Kraft Bank lånt ut nesten dobbelt så mange penger enn hva eierne forventet. Bankens suksess kan være et tegn på at flere innser at det lønner seg å refinansiere dyr og omfattende forbruksgjeld.

Kraft Bank, med base i Sandnes, er en av Norges yngste banker. Den ble etablert i begynnelsen av 2018 og har blant andre den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide med på laget. Banken startet med et mål om å låne ut i underkant av 140 millioner kroner i 2018. Etter bare noen måneders drift hadde den lånt ut over det dobbelte, mer enn 300 millioner kroner.

Suksessen har ført til at banken nylig åpnet for innskudd fra privatpersoner, fem måneder tidligere enn hva som var planlagt. I tillegg er banken på jakt etter nye medarbeidere, som etter planen skal starte på våren i 2019.

Stjernetungt eierskap

Bjørn Maaseide er ikke den eneste idrettsstjernen som har valgt å bruke noen av pengene sine på å starte bank. I forbindelse med oppstarten av Kraft Bank ble det gjort en emisjon i begynnelsen av januar i fjor. Her valgte en rekke idrettsprofiler å kjøpe seg inn på eiersiden.

Finansavisen har hentet ut informasjon som viser at Thor Hushovd, Alexander Kristoff, Rune Allmenning Jarstein, Tom Stiansen og Mats Zuccarello Aasen er blant dem som skaffet seg aksjer i den nystartede banken i forbindelse med emisjonen.

Ikke tradisjonell finansiering

Kraft Bank er ikke en tradisjonell bank. Den har spesialisert seg på å refinansiere dyre forbrukslån, lik de forbrukslåntesten.com har skrevet om tidligere. Banken er, for eksempel, en av få i Norge som er villig til å gå i dialog med lånesøkere som har havnet i økonomiske vansker på grunn av inkassosaker.

Til Hegnar.no forteller bankens administrerende direktør, Svein Ivar Førland, at banken ble startet med troen på at det fantes et marked for å hjelpe nordmenn som har møtt utfordringer på grunn av forbrukslån og kredittkortgjeld. Han innrømmer allikevel at han er overrasket over den store pågangen banken har opplevd siden oppstarten i mai i fjor.

Hjelper 1 av 10

Kraft Bank låner ikke ut ordinære forbrukslån. For å få et lån i banken må pengene gå til å refinansiere dyrere gjeld. I tillegg må de fleste låntakerne stille med eiendom som sikkerhet for pengene de får låne. Det siste skiller seg fra praksisen ved vanlige forbrukslån, hvor man slipper å stille med pant.

Førland innrømmer at banken langt ifra kan hjelpe alle. Til Hegnar.no sier han at det er realistisk å tro at 1 av 10 lånesøkere kan få hjelp med å refinansiere gjelden gjennom den nye banken.

Økende behov

Nordmenns iver etter å ta opp forbrukslån ser ikke ut til å roe seg. Ifølge finanstilsynet var veksten i usikret gjeld på 10,5 prosent fra september 2017 til september 2018. Omtrent halvparten av dette var kredittkortgjeld.

Samtidig innser mange som allerede har lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån og utestående beløp på kredittkort, at dette er kostbar gjeld. Mange opplever også at den samlede gjeldsbelastningen blir så stor at de får problemer med å gjøre opp for seg.

Derfor har etterspørselen etter refinansieringsmuligheter vokst de senere årene. Og det er ikke uten grunn at Kraft Bank opplever et større utlånstrykk enn forventet. Banken er villig til å hjelpe en gruppe låntakere få andre banker ønsker å ha som kunder: Mennesker som har fått én eller flere betalingsanmerkninger som følge av uløste inkassosaker.

Kan senke lånekostnadene dine

Mange forbrukslånskunder kan bake inn usikret gjeld i huslånet. For mange av dem bor i hus eller leiligheter som er mer verdt enn størrelsen på boliglånet. Men det finnes også en stor gruppe låntakere som ikke har denne muligheten. Skal disse refinansiere, må det som regel skje med et forbrukslån.

Det siste alternativet kan lønne seg. Det innrømmer også flere av landets forbrukerøkonomer. Men forutsetningen for en vellykket refinansiering er da at rentekostnadene på det nye lånet er merkbart lavere enn den samlede rentekostnaden på den gamle gjelden.

I så måte er Kraft Bank konkurransedyktige. Ifølge Finansportalen har den et rentenivå på lånene sine som er helt på høyde med mange av de billigste bankene i landet.